Groene initiatieven bij Camping Samoza

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland en dat vinden wij ook. Daarnaast is het ook nog eens het grootste aaneengesloten natuurgebied van ons land, namelijk zo’n 85.000 hectare groot! Samoza ligt al bijna 100 jaar midden in dit prachtige stuk natuur en dat koesteren we. Goed zorgen voor de omgeving, natuur, mens en dier, dat zit in onze natuur. Zodat we er samen nog lang van kunnen genieten.

Bij Samoza staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We zijn ons bewust van onze rol in het behoud van de groene omgeving waarin we ons bevinden en streven ernaar om deze te koesteren voor toekomstige generaties. Daarom nemen we diverse maatregelen om onze impact op het milieu te minimaliseren en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan onze omgeving.

Green Key keurmerk

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk doen er alles aan om het milieu zo min mogelijk te belasten, zonder dat dit ten koste gaat van de comfort en kwaliteit die ze bieden. Wij streven naar het behalen van dit keurmerk en zijn op de goede weg.

Camping Veluwe Samoza 20

Hoe doen wij dit?

Groen, Groener, Groenst

Wij houden van groen in alle opzichten. Ons groenbeheer draagt bij aan een levendige biodiversiteit; zo kiezen we voor zoveel mogelijk groen op het park en zijn we zuinig op onze bomen. Dankzij bomen, kun jij nu ademen. En de lucht die jij elke dag inademt, wordt gezuiverd door de bomen. Sta daar even bij stil.

Groene activiteiten

Onze camping biedt een scala aan activiteiten die gasten de mogelijkheid geven om op avontuur te gaan in de natuur. Van mountainbiken door de uitgestrekte bossen tot paardrijden door de heidevelden, van het spoorzoeken naar wilde dieren tot het ontdekken van verborgen schatten met de boswachter. Speciaal voor de kinderen organiseren we diverse activiteiten die gericht zijn op het leren en genieten van de natuur, zoals huttenbouwen, natuurspeurtochten en natuurbingo.

Vuurwerkvrij park

Bij Camping Samoza kiezen we bewust voor een vuurwerkvrije omgeving. Waarom? Omdat we geloven in een rustige en ontspannen sfeer, waar zowel mens als dier zich op hun gemak voelen. Maar er is meer. Door geen vuurwerk toe te staan, dragen we ook ons steentje bij aan het behoud van het milieu. Geen schadelijke stoffen die in de lucht terechtkomen, geen verstoring van de natuurlijke balans. Vuurwerkvrij zijn is niet alleen goed voor ons welzijn, maar ook voor de planeet.

Een thuis voor vogels en insecten

We bieden een thuis voor vogels en insecten door het plaatsen van nestkasten en insectenhotels. Dat doen we omdat er veel insecten zijn die in aantallen afnemen, en dat terwijl de natuur deze ijverige werkers zo hard nodig heeft. Heb je het mussenhotel al ontdekt bij de manege? Samoza is een waar paradijs voor onze gevederde en kriebelende vrienden.

Groene energie

We werken aan onze energie transitie door het zelf opwekken van groene energie, zoals middels onze biomassakachel voor het verwarmen van het zwembad. Ook kopen we 100% windenergie in, afkomstig van windmolens uit Europa. Zo dragen wij bij aan een duurzame exploitatie van onze faciliteiten.

Tijd om even op te laden

Tijdens je verblijf bij Samoza laad jij jezelf op en geniet je van een vakantie vol natuur, rust en duurzaamheid! Je komt opladen! En niet alleen jij, maar ook jouw auto. En wel elektrisch, want de laadpalen staan voor je klaar op het park. Heb je jouw elektrische fiets mee om de schitterende omgeving te verkeren? Je vindt een laadpaal op het park.

Recyclestation

Achter de loods van de technische dienst, vooraan de camping, vind je ons recyclestation. Hier kun je huisvuil, papier, glas, batterijen, frituurvet en tuinafval apart inleveren, zodat het gerecycled kan worden. Hoewel we veel recyclen, laten we het scheiden van plastic afval liever over aan onze afvalverwerker. Het plastic in huishoudafval is namelijk heel divers, waardoor de afvalverwerker dit liever zelf controleert en scheidt voor verdere verwerking. Door dit proces zelf uit te voeren, kan de afvalverwerker een betere kwaliteit garanderen bij het hergebruik van het ingezamelde afval. Ook onze afvalpartner streeft naar maximaal circulair resultaat. Zij richten zich exclusief op het verkrijgen van waarde uit afval in plaats van het verbranden of storten ervan. Maar liefst 89% van al hun afval wordt gerecycled of gebruikt voor energieherwinning. Wij geloven dat deze unieke aanpak van waste-to-product aansluit bij sociale en regelgevende ontwikkelingen. Samen dragen we ons steentje bij aan een schonere en duurzamere omgeving!

Reshare

Jaarlijks wordt in Nederland 135 miljoen kleding weggegooid en verbrand. Zonde! Het Leger des Heils zamelt kleding, schoenen en textiel in waarmee we mensen kunnen helpen die deze spullen hard nodig hebben. Dat doen zij onder de naam “ReShare’, “opnieuw delen”. Wij zijn ook een Leger des Heils inzamelpunt. Je vindt de kledingkar ins ons recyclestation. Hier kun je jouw kleding doneren, maar ook ander textiel en schoenen.

Duurzaam schoonmaken en energie besparen

Een warme douche en een schoon toilet zijn essentieel, vooral als je kampeert op de camping. Bij ons gaat comfort hand in hand met milieubewustzijn. In de sanitairgebouwen maken we gebruik van waterbesparende kranen en douchekoppen. Daarnaast zijn de schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar en zorgen lichtkoepels voor optimaal gebruik van natuurlijk licht gedurende de dag. We vermijden overbodige verspilling. Het schoonmaken van onze verhuuraccommodaties gebeurt eveneens met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Binnen de accommodaties maken we gebruik van speciale timer-klokthermostaten die automatisch uitschakelen wanneer er geen gasten aanwezig zijn, om onnodig energieverbruik te voorkomen. Op het gebied van elektra stappen we over op energiezuinige verlichting. Van A tot Z verantwoord.

Groene inkoop

We stimuleren het verduurzamen van de samenleving door onze inkoop zo veel mogelijk te richten op verantwoordelijke producten van bedrijven die net als wij net een stap meer willen doen voor het milieu. Hiermee willen wij duurzaam ondernemen zo veel mogelijk ondersteunen, samen sta je nu eenmaal sterker. We werken met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en onze snackbar gebruikt duurzame frituurolie van Royalsmilde.

Lekker en Gezond

In onze horeca bieden we gezonde en duurzame keuzes aan en aan plastic voor eenmalig gebruik doen we natuurlijk niet.

Verantwoorde kledingkeuze voor onze medewerkers

Voor onze medewerkers streven wij naar kleding van hoogwaardige kwaliteit die niet alleen comfortabel is, maar ook geproduceerd wordt onder goede arbeidsomstandigheden. Daarom kiezen wij ervoor om samen te werken met producenten die een gedragscode hebben ondertekend die gericht is op het waarborgen van eerlijke en veilige werkomstandigheden, Op deze manier dragen wij niet alleen zorg voor het welzijn van onze medewerkers, maar ook voor de mensen die betrokken zijn bij het productieproces van onze kledingstukken.

Een gezamenlijk doel: een beter milieu!

Ons streven naar duurzaamheid beperkt zich niet tot onze eigen bedrijfsvoering. We zijn trots om samen te werken met verschillende organisaties die zich inzetten voor het milieu, dierenwelzijn en de medemens.

Dierenambulance Midden-Nederland

Omdat Samoza midden in het bos ligt, komen we af en toe gewonde wilde dieren tegen rond het park. Wanneer iemand een gewond dier tegenkomt, wordt meteen de Dierenambulance gewaarschuwd. Zij komen dan het dier ophalen. Om iets terug te kunnen doen voor de goede service van de Dierenambulance, steunen we hen, zodat ze hun werk goed kunnen blijven doen.

EEKO-Box

Wist je dat de meeste cartridges, mobiele telefoons en tablets herbruikbaar zijn? Daarom horen ze ook niet thuis op de grote afvalberg. Samen met het inzamelprogramma van Eeko zorgen we ervoor dat lege cartridges en gebruikte mobiele telefoons en tablets een tweede leven krijgen. Samen zorgen wij zo voor een beter leefmilieu en met de opbrengst van de door jullie en ons ingeleverde cartridges en mobiele telefoons steunen we met elkaar een goed doel. De receptie kiest om de zoveel tijd een nieuw goed doel om de box te legen.

Stichting Make Memories

Stichting Make Memories organiseert unieke herinneringen voor mensen die ernstig ziek zijn. Zodat deze mensen even vergeten dat ze ziek zijn en een nieuwe, fijne herinnering kunnen maken. Camping Samoza draagt bij aan het realiseren van deze fijne herinneringen door het beschikbaar stellen van vakanties.

Stichting de Opkikker

Stichting de Opkikker biedt lichtpuntjes aan gezinnen met een langdurig ziek gezinslid, zodat zij de kracht vinden om door te gaan. Wij steunen Stichting de Opkikker door weekendjes weg beschikbaar te stellen.

Stichting Trees for All

Voor een beter klimaat is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch omlaag brengen. Autoritten zorgen voor CO2-uitstoot. Om op de camping te komen heb je meestal de auto nodig. Deze uitstoot kun je compenseren door bij het maken van je reservering te kiezen voor de optie: ‘Compenseer jouw CO2-uitstoot en maak je reis klimaatneutraal’.

De bijdrage dekt de compensatie van de indicatieve CO2-uitstoot van een gemiddelde reis van 450 km en gaat naar gecertificeerde projecten van stichting Trees for All. Lees meer

Voetbalteam Nunspeet

Bij Camping Samoza geloven we in het belang van een actieve levensstijl en het stimuleren van sportieve activiteiten. Sporten draagt niet alleen bij aan fysieke gezondheid, maar ook aan mentaal welzijn en sociale interactie. Daarom zijn we trots om het voetbalteam van Nunspeet te sponsoren door hen van kleding te voorzien. Door dit initiatief hopen we niet alleen de sportieve prestaties van het team te ondersteunen, maar ook de gemeenschapszin en het plezier dat sport met zich meebrengt te bevorderen.

Bij Camping Samoza geloven we dat we samen een positieve impact kunnen hebben op onze omgeving. We zetten ons dan ook in om duurzaamheid te integreren in al onze activiteiten en streven ernaar om een voorbeeld te zijn van verantwoord toerisme op de prachtige Veluwe.

Camping veluwe met zwembad 87
Ontwerp zonder titel 1

Kan ik je ergens mee helpen?