De kampeerder was er eerder dan de camping

Met de komst van de fiets, gingen mensen op een andere manier vakantie vieren. Ze konden nu zonder moeite een fietstocht maken en kamperen; tentspullen mee en op pad! Iedereen trok er op uit en kampeerde in de bossen of bij de boer op het erf. De gemeente wilde niet dat er overal zomaar werd gekampeerd. Dus moest iedereen toestemming hebben van de gemeente en de landeigenaren. Je moest zelfs een bewijs hebben omtrent goed gedrag. Zo werd het prachtige stuk natuur nabij Vierhouten al ontdekt door kampeerders voordat er überhaupt een camping was! Niet zo gek dat hier dan ook begin jaren 20 een camping is ontstaan, het begin van Camping Samoza.

Kampeercentrum Saxenheim

Het eerste moderne kampeerterrein met toiletgebouw, kampeerwinkel en kantine was Kampeercentrum Saxenheim. Die officieel op 31 mei 1925 haar deuren opende. Met de opening waren er ongeveer vijf zomerhuisjes, ook was er een kampeerwinkel voor kampeerartikelen en andere eenvoudige zaken. De eenvoudige kantine van een kleine 10 x 5 meter had een badkamer, WC, keuken en buffet. 55 kampeerders werden geregistreerd en konden in kleine 2-persoonstenten verblijven. Jaren later kwamen hier ook woonwagens bij, de voorloper op de caravan zoals wij ze nu kennen. Per week waren er twee kampvuren om heerlijk met zijn allen van te genieten. In 1928 werd er een nieuwe kantine gebouwd op de heuvel centraal op de camping. Diezelfde kantine, beter bekend als Arriba, staat vandaag de dag nog steeds op die heuvel!  

Geschiedenis Samoza mosterdveen saxenheim zandhoeve 3

Recreatiepark Samoza

De naam Samoza is ontstaan uit een combinatie van twee naastgelegen campings en bungalowpark: SAxenheim, MOsterdveen en ZAndhoeve. Recreatiepark Samoza werd door deze samenvoeging van 3 vakantieparken zon 69 ha. groot en werd veruit de grootste in de regio. Met de bouw van de zwembaden, kantine, manege en kinderboerderij bleef Recreatiepark Samoza dan ook groeien in kwaliteit.

In 2007 is Recreatiepark Samoza overgenomen door de huidige eigenaar. Er zijn vanaf toen veel veranderingen geweest. Er moest ontzettend veel worden opgeruimd, de infrastructuur moest worden versterkt en een nieuw deel werd aangelegd. Vele wegen werden geasfalteerd en Samoza werd steeds verder gemoderniseerd.

Helaas besloot de gemeente, in 2008, dat het gedeelte Mosterdveen terug naar de natuur moest. Een enorme impact voor Samoza om deze aanpassing te realiseren en natuurlijk voor de vaste jaargasten die moesten verplaatsen. Rond het einde van 2013 zijn de laatste gasten van Mosterdveen vertrokken. Mosterdveen is nu een heerlijke plek om te wandelen en een prachtig stuk natuur.

Sinds die tijd is er enorm veel veranderd, verbeterd en vernieuwd op Samoza.

Veranderingen kampeervelden en accommodaties:

 • Ruimere kampeerplaatsen
 • Comfort kampeerplaatsen met aan- en afvoer van water op de plek
 • Hogere amperage
 • Luxe sanitair gebouwen
 • Glamping
 • Nieuwe verhuurchalets
 • Privé sanitair

Veranderingen in de faciliteiten:

 • Nieuwe manege
 • Grote speeltuin
 • Binnen speeltuin
 • Vernieuwing in de Chill Down/ Chill Out
 • Nieuwe inrichting horeca
 • Waterspeeltuin en peuterbad
 • Waterglijbanen

Een nieuw logo en huisstijl

Zoals je ziet, is er heel veel veranderd in die bijna 100 jaar kamperen! En ook de komende jaren zullen de ontwikkelingen niet stil staan. Er staan mooie veranderingen voor volgend jaar op de planning zoals een nieuwe grote speeltuin, luxe kampeerplaatsen met 16 ampère elektra en nieuwe luxe verhuurchalets om in te verblijven.

Bij al deze vernieuwingen hoort een nieuw jasje! Sinds 2023 heeft Samoza een nieuw logo en geheel nieuwe huisstijl passend bij deze tijd en natuurlijk bij Camping Samoza.

Ontwerp zonder titel 1

Kan ik je ergens mee helpen?